Jídelníček

 

   

 

 

 

 

 

 


JÍDELNÍ LÍSTEK 

 

Po celý den v nabídce pramenitá voda, voda se sirupem, čaj (jahoda, citron, lesní plody, pomeranč, šípkový)

                                 Ovoce dle nabídky (jablko, hruška, hroznové víno, pomeranč, banán…)
                                                             
                                                        Týden od 26.6. do 30.6. 2017
 
 

Pondělí

Svačina

 1/7/9

chléb, pomazánka z řapíkatého celeru, jablko, čaj

 

Polévka

 1/7

Polévka gulášová

 

Hlavní jídlo

 4/7

Kuřecí rizoto s chřestem, okurka, sirup

 

Svačina

 1/7

veka, pomazánka Budapešť, paprika, mléko

 

 

 

Úterý

Svačina

 1/7

houska, medové máslo, banán, Melta

 

Polévka

 1/9

Polévka zeleninová

 

Hlavní jídlo

 1/7

Rajská omáčka, těstoviny, vitamínový nápoj

 

Svačina

1/7

rohlík, Žervé, paprika, čaj

 

 

 

Středa

Svačina

 1/3/7

mramorová bábovka, hroznové víno, čaj s mlékem

 

Polévka

  1

Polévka drůbková s jáhlami

 

Hlavní jídlo

  1

Vepřové maso na pórku, kuskus, sirup

 

Svačina

 1/7

chléb s máslem, obložený zeleninou, čaj

 

 

 

Čtvrtek

Svačina

 1/7

bagetka, pomazánka vajíčková, hruška, mléko

 

Polévka

 1/9

Polévka kmínová

 

Hlavní jídlo

  1/3

Pečená krkovička, bramborová kaše, mrkvový salát, šťáva

 

Svačina

 1/7

toustový chléb, máslo, rajče, mléko

 

 

 

Pátek

Svačina

 1/7

veka, pomazánka šunková, jablko, Melta

 

Polévka

   7

Polévka vývar s těstovinovou rýží

 

Hlavní jídlo

  1

Fazolový guláš, chléb, čaj

 

Svačina

1/7

sýrový croissant, paprika, čaj

 

     
       


   

 

 




 






ZMĚNA JÍDELNÍČKU VYHRAZENA


Označování alergenů je legislativně stanoveno na datum od 13.12.2014 v souladu s potravinovým právem. Předpisy stanovují specifické požadavky na označování alergenových složek, u kterých je vědecky prokázáno, že vyvolávají u spotřebitelů alergie nebo nesnášenlivosti představující nebezpečí pro zdraví. Je tedy požadováno, aby veškeré složky byly zřetelně označeny názvem příslušné alergenní složky, pokud není přímo v názvu potraviny nebo jídla.        

 ALERGENY  V  POTRAVINÁCH 

Seznam potravinových alergenů , které podléhají legislativnímu označování dle směrnice 1169/11 EU ___________________________________________________________________________ 

 1)Obiloviny obsahující lepek–nejedná se o celiakii -výrobky z nich                                                   

 2) Korýši a výrobky z nich - patří mezi potraviny ohrožující život 

 3) Vejce a výrobky z   nich - patří mezi potraviny ohrožující život  

 4) Ryby  a výrobky  z nich   

 5) Podzemnice olejná (arašídy) a výrobky z nich- patří mezi potraviny ohrožující život 

 6) Sójové boby (sója) a výrobky z nich  

 7) Mléko  a  výrobky  z  něj - patří mezi potraviny ohrožující život 

 8) Skořápkové  plody a výrobky z nich – jedná se o všechny druhy ořechů 

 9) Celer a výrobky z  něj   

10) Hořčice a  výrobky z ní  

 11) Sezamová semena (sezam) a výrobky z nich 

12) Oxid siřičitý a siřičitany v koncentracích vyšších než 10 mg, ml/kg, l, vyjádřeno SO2   

13) Vlčí bob (LUPINA) a výrobky z něj 

14) Měkkýši a výrobky z nich   

Označení nebalených potravin = zhotovených pokrmů  ve školních jídelnách  

 Značení alergenů je pouze informační požadavek: Tato povinnost se týká všech výrobců potravin, všech článků veřejného stravování,  jako např. restaurací, jídelen, nemocnic, sociálních ústavů, prodejen, pekáren atd. Dne 13.12.2014 bude povinnost při nákupu potravinářských  výrobků nebo jídel ve veřejném stravování vyznačit u výrobku stanovený alergen, který obsahuje. Školním jídelnám se v tomto ohledu nechává prostor při aplikaci tohoto ustanovení, zejména s ohledem na charakter a druh konkrétního školského zařízení, kterého se označení přítomnosti alergenní složky týká. Zákonné ustanovení určuje vedoucím jídelen „ jasně a  zřetelně označit “,  není sice nijak blíže specifikováno, lze však obecně odvodit, že se jedná o takové označení, které bude strávníka dostatečně jasným způsobem informovat o tom, že je alergenní složka v potravině přítomna nebo že některá složka pochází z alergenu uvedeném ve zmíněném seznamu legislativně značených alergenů.  Školní jídelna je povinna označit vyrobený pokrm alergenní  složkou, ale nebude brát zřetel na jednotlivé přecitlivělosti strávníků. Tuto skutečnost si musí každý strávník sám uhlídat. Není možné se věnovat při výrobě jídel strávníkům s potravinovou alergií jednotlivě, takže případným žádostem nebude vyhověno. Jídelna má pouze funkci informační tak, jako každý výrobce potravin a pokrmů.   Označení přítomnosti alergenu bude vyznačeno na jídelním lístku slovně, nebo číslem označující alergen. Pokud bude zvolené číselné značení, bude v blízkosti jídelního lístku seznam legislativně stanovených alergenů s označením čísla, které je přeneseno na jídelní lístek. Přítomnost alergenu bude přenesena z receptur a ingrediencí, které byly použity při výrobě jednotlivých pokrmů ve školní jídelně.  

 Rodičovská veřejnost bude informována na rodičovských schůzkách, metodický materiál bude dostatečně s předstihem umístěn na web školy tak, aby mohly být nejasnosti v uvádění alergenů včas odbornými pracovníky vysvětleny.  Nelze se při výrobě snídaní, přesnídávek, obědů, svačin  při počtu  50  strávníků  věnovat jednotlivcům se svoji přecitlivělostí na některý alergen. Školní stravování zajišťuje stravování dětí, žáků a studentů podle jednotlivých věkových kategorií a výživových požadavků. Nelze spojovat dietní stravování s přecitlivělostí na některý alergen.