Jídelníček

 

JÍDELNÍ LÍSTEK 
Po celý den v nabídce pramenitá voda, voda se sirupem, čaj (jahoda, citron, lesní plody, pomeranč, šípkový

Týden od 20. 11. do 24. 11. 2017

 

Svačina

   7 

Jablečné pyré, jablko, mléko

 

Polévka

   1

Polévka cibulová

 

Hlavní jídlo

    1

Bramborový guláš s fazolemi, chléb, čaj

 

Svačina

  1/7

Celozrnná kaiserka, pomazánka pohanková, paprika, čaj

 

 

 

Úterý

Svačina

1/4/7

Chléb, pomazánka rybí, banán, kakao

 

Polévka

  1/9

Polévka bramborová

 

Hlavní jídlo

   1/9

Pečená králičí stehna, zeleninový kuskus, voda s citronem

 

Svačina

   1/7

Sedmizrnný rohlík, máslo, sýr plátkový, okurka, čaj

 

 

 

Středa

Svačina

    1/ 7

Corflakes, hruška, mléko

 

Polévka

    1

Polévka špenátová

 

Hlavní jídlo

   1/7

Boloňská omáčka, těstoviny, sýr, okurkový salát, sirup        

 

Svačina

   1/7

Toustový chléb, pomazánkové máslo, okurka, rajče, čaj

 

 

 

Čtvrtek

Svačina

    1/7

Celozrnná bageta, pomazánka Budapešť, pomeranč, kakao

 

Polévka

    1/9

Polévka kuřecí s bulgurem

 

Hlavní jídlo

    1/3/7

Hrachová kaše, vejce, strouhaná mrkev, sirup         

 

Svačina

    1/7

Lámankový chléb, Lučina, mrkev, čaj

 

 

 

Pátek

Svačina

    1/ 7

Celozrnná houska, pomazánka z červené řepy, jablko, mléko

 

Polévka

   1/9

 Polévka krupková

 

Hlavní jídlo

    1/7

Kuřecí játra, rýže, šťáva

 

Svačina

   1

Pizza rohlík, ředkvičky, čaj

 


























Pondělí

Svačina

   7

Rýžová kaše s jablky, jablko, kakao

 

Polévka

  1/9

Polévka jarní

 

Hlavní jídlo

 1/3/7/9

Zapečené těstoviny s krůtím masem, zelenina, voda  s citronem

 

Svačina

   1/7

Toust s Ramou a zeleninou (paprika, salát)čaj

 

 

 

Úterý

Svačina

 1/7

bageta, pomazánka sýrová, hruška, Caro

 

Polévka

  1

Polévka cizrnová

 

Hlavní jídlo

   1/7

Krupicová kaše sypaná Grankem, vitamínový nápoj

 

Svačina

   1/7

Veka, Lučina, okurka, čaj

 

 

 

Středa

Svačina

   1/3/7

Chléb, pomazánka vajíčková, banán, čaj s mlékem

 

Polévka

  1/3

Polévka kulajda

 

Hlavní jídlo

   1/7

Vepřové na houbách, rýže, sirup

 

Svačina

 1/7

Houska, pomazánkové máslo, mrkev, čaj

 

 

 

Čtvrtek

Svačina

 1/7

Kaiserka, medové máslo, pomeranč, kakao

 

Polévka

 1/4/9

Polévka rybí

 

Hlavní jídlo

  3/9

Vlažný čočkový salát se zeleninou, bylinkový čaj               

 

Svačina

 1/7

Sedmizrnný rohlík, Rama, rajče, čaj

 

 

 

Pátek

Svačina

 1/7

Kobliha, hrozno, kakao               

 

Polévka

 1/9

  Polévka kaldoun kuřecí

 

Hlavní jídlo

1/3/7

Sekaná, cizrnová kaše, zeleninová obloha, šťáva

 

Svačina

   1

Croissant, okurka, čaj







































ZMĚNA JÍDELNÍČKU VYHRAZENA


 ALERGENY  V  POTRAVINÁCH 


Seznam potravinových alergenů , které podléhají legislativnímu označování dle směrnice 1169/11 EU 


1)Obiloviny obsahující lepek–nejedná se o celiakii -výrobky z nich                           

 2) Korýši a výrobky z nich - patří mezi potraviny ohrožující život 

 3) Vejce a výrobky z   nich - patří mezi potraviny ohrožující život  

 4) Ryby  a výrobky  z nich   

 5) Podzemnice olejná (arašídy) a výrobky z nich- patří mezi potraviny ohrožující život 

 6) Sójové boby (sója) a výrobky z nich  

 7) Mléko  a  výrobky  z  něj - patří mezi potraviny ohrožující život 

 8) Skořápkové  plody a výrobky z nich – jedná se o všechny druhy ořechů 

 9) Celer a výrobky z  něj   

10) Hořčice a  výrobky z ní  

 11) Sezamová semena (sezam) a výrobky z nich 

12) Oxid siřičitý a siřičitany v koncentracích vyšších než 10 mg, ml/kg, l, vyjádřeno SO2   

13) Vlčí bob (LUPINA) a výrobky z něj 

14) Měkkýši a výrobky z nich   

Označení nebalených potravin = zhotovených pokrmů  ve školních jídelnách  

Značení alergenů je pouze informační požadavek: Tato povinnost se týká všech výrobců potravin, všech článků veřejného stravování,  jako např. restaurací, jídelen, nemocnic, sociálních ústavů, prodejen, pekáren atd. Dne 13.12.2014 bude povinnost při nákupu potravinářských  výrobků nebo jídel ve veřejném stravování vyznačit u výrobku stanovený alergen, který obsahuje. Školním jídelnám se v tomto ohledu nechává prostor při aplikaci tohoto ustanovení, zejména s ohledem na charakter a druh konkrétního školského zařízení, kterého se označení přítomnosti alergenní složky týká. Zákonné ustanovení určuje vedoucím jídelen „ jasně a  zřetelně označit “,  není sice nijak blíže specifikováno, lze však obecně odvodit, že se jedná o takové označení, které bude strávníka dostatečně jasným způsobem informovat o tom, že je alergenní složka v potravině přítomna nebo že některá složka pochází z alergenu uvedeném ve zmíněném seznamu legislativně značených alergenů.  Školní jídelna je povinna označit vyrobený pokrm alergenní  složkou, ale nebude brát zřetel na jednotlivé přecitlivělosti strávníků. Tuto skutečnost si musí každý strávník sám uhlídat. Není možné se věnovat při výrobě jídel strávníkům s potravinovou alergií jednotlivě, takže případným žádostem nebude vyhověno. Jídelna má pouze funkci informační tak, jako každý výrobce potravin a pokrmů.   Označení přítomnosti alergenu bude vyznačeno na jídelním lístku slovně, nebo číslem označující alergen. Pokud bude zvolené číselné značení, bude v blízkosti jídelního lístku seznam legislativně stanovených alergenů s označením čísla, které je přeneseno na jídelní lístek. Přítomnost alergenu bude přenesena z receptur a ingrediencí, které byly použity při výrobě jednotlivých pokrmů ve školní jídelně.  

 Rodičovská veřejnost bude informována na rodičovských schůzkách, metodický materiál bude dostatečně s předstihem umístěn na web školy tak, aby mohly být nejasnosti v uvádění alergenů včas odbornými pracovníky vysvětleny.  Nelze se při výrobě snídaní, přesnídávek, obědů, svačin  při počtu  50  strávníků  věnovat jednotlivcům se svoji přecitlivělostí na některý alergen. Školní stravování zajišťuje stravování dětí, žáků a studentů podle jednotlivých věkových kategorií a výživových požadavků. Nelze spojovat dietní stravování s přecitlivělostí na některý alergen.