Jídelníček

 

JÍDELNÍ LÍSTEK 

Po celý den v nabídce pramenitá voda, voda se sirupem, čaj (jahoda, citron, lesní plody, pomeranč, šípkový

   Týden od 25.9. do 29.9. 2017 

Pondělí

Svačina

 1/7

Rýžový chléb, bylinkové Almette, hruška, kakao

 

Polévka

 1/7

Polévka žampionový krém s krutony

 

Hlavní jídlo

 1/7

Domácí žemlovka s jablky, mléko

 

Svačina

 1/7

Rohlík s máslem obložený zeleninou (rajče, paprika), čaj

 

 

 

Úterý

Svačina

 1/3/7

Celozrnný chléb, vajíčková pomazánka, banán, Caro

 

Polévka

 1/9

Polévka drožďová

 

Hlavní jídlo

   1

Vepřové nudličky s kurkumou, rýže, vitamínový nápoj

 

Svačina

1/7

Kaiserka, máslo, plátkový sýr, paprika, čaj

 

 

 

Středa

Svačina

 1/7

Bageta , pomazánka cizrnová, hrozno,  mléko

 

Polévka

  1

Polévka rajská s těstovinou

 

Hlavní jídlo

  1/4/7

Lososový filet na másle, šťouchaný brambor, sirup

 

Svačina

 1

Dalamánek, okurka, čaj

 

 

 

Čtvrtek

Svačina

 

 

 

Polévka

 

 

 

Hlavní jídlo

 

                 STÁTNÍ SVÁTEK

 

Svačina

 

 

 

 

 

Pátek

Svačina

 1/7

Toustový chléb, sýr, jablko, Caro

 

Polévka

  1/3/9

Polévka kuřecí

 

Hlavní jídlo

  1/3/7

Čočka, vejce, strouhaná mrkev, čaj

 

Svačina

 1

Croissant, ředkvičky, čaj

 

 

     

 

   

 

 

 

 

     

 
























  Týden od 18.9. do 22.9. 2017 

Pondělí

Svačina

 1/7

Vločková kaše se skořicí, jablko, mléko

 

Polévka

 1/9

Polévka zeleninová kmínová

 

Hlavní jídlo

 1/

Bramborový guláš s fazolemi, chléb, čaj

 

Svačina

 1/7

Rohlík, Rama, strouhaný eidam, mrkev, čaj

 

 

 

Úterý

Svačina

 1/4/7

Celozrnná bageta, pomazánka tuňáková, nektarinka, Caro

 

Polévka

 1

Polévka brokolicová se smaženým hráškem

 

Hlavní jídlo

 1/3/10

Kuřecí placičky, nastavovaná kaše, rajče, voda s citronem

 

Svačina

1/7

chléb, pomazánka kukuřicová, červená paprika, čaj

 

 

 

Středa

Svačina

 7

Rýžová kaše, hruška, banánové mléko

 

Polévka

  1/3/7

Polévka zeleninová s Celestýnskými nudlemi

 

Hlavní jídlo

  1/9

Králičí stehna na zelenině, kuskus, kompot, sirup

 

Svačina

 1/7

rohlík, Rama, okurka, čaj

 

 

 

Čtvrtek

Svačina

 1/7

jogurt vanilkový, piškoty, pomeranč, mléko

 

Polévka

 1

Polévka mrkvová

 

Hlavní jídlo

  1/3/7

Segedínský guláš, knedlík celozrnný, sirup

 

Svačina

 1/7

Chléb, pomazánka česneková, paprika žlutá, čaj

 

 

 

Pátek

Svačina

 1/7

Závin tvarohový, kiwi, mléko

 

Polévka

   1

Polévka hrachový krém

 

Hlavní jídlo

  1/4/7

Těstovinové mušle s tuňákem a čerstvou zeleninou sypané sýrem, šťáva

 

Svačina

 1/7

Toast s máslem obložený zeleninou, čaj s medem














































































___________________________________________________________________________ 

ZMĚNA JÍDELNÍČKU VYHRAZENA

 ALERGENY  V  POTRAVINÁCH 

Seznam potravinových alergenů , které podléhají legislativnímu označování dle směrnice 1169/11 EU 


1)Obiloviny obsahující lepek–nejedná se o celiakii -výrobky z nich                           

 2) Korýši a výrobky z nich - patří mezi potraviny ohrožující život 

 3) Vejce a výrobky z   nich - patří mezi potraviny ohrožující život  

 4) Ryby  a výrobky  z nich   

 5) Podzemnice olejná (arašídy) a výrobky z nich- patří mezi potraviny ohrožující život 

 6) Sójové boby (sója) a výrobky z nich  

 7) Mléko  a  výrobky  z  něj - patří mezi potraviny ohrožující život 

 8) Skořápkové  plody a výrobky z nich – jedná se o všechny druhy ořechů 

 9) Celer a výrobky z  něj   

10) Hořčice a  výrobky z ní  

 11) Sezamová semena (sezam) a výrobky z nich 

12) Oxid siřičitý a siřičitany v koncentracích vyšších než 10 mg, ml/kg, l, vyjádřeno SO2   

13) Vlčí bob (LUPINA) a výrobky z něj 

14) Měkkýši a výrobky z nich   

Označení nebalených potravin = zhotovených pokrmů  ve školních jídelnách  

Značení alergenů je pouze informační požadavek: Tato povinnost se týká všech výrobců potravin, všech článků veřejného stravování,  jako např. restaurací, jídelen, nemocnic, sociálních ústavů, prodejen, pekáren atd. Dne 13.12.2014 bude povinnost při nákupu potravinářských  výrobků nebo jídel ve veřejném stravování vyznačit u výrobku stanovený alergen, který obsahuje. Školním jídelnám se v tomto ohledu nechává prostor při aplikaci tohoto ustanovení, zejména s ohledem na charakter a druh konkrétního školského zařízení, kterého se označení přítomnosti alergenní složky týká. Zákonné ustanovení určuje vedoucím jídelen „ jasně a  zřetelně označit “,  není sice nijak blíže specifikováno, lze však obecně odvodit, že se jedná o takové označení, které bude strávníka dostatečně jasným způsobem informovat o tom, že je alergenní složka v potravině přítomna nebo že některá složka pochází z alergenu uvedeném ve zmíněném seznamu legislativně značených alergenů.  Školní jídelna je povinna označit vyrobený pokrm alergenní  složkou, ale nebude brát zřetel na jednotlivé přecitlivělosti strávníků. Tuto skutečnost si musí každý strávník sám uhlídat. Není možné se věnovat při výrobě jídel strávníkům s potravinovou alergií jednotlivě, takže případným žádostem nebude vyhověno. Jídelna má pouze funkci informační tak, jako každý výrobce potravin a pokrmů.   Označení přítomnosti alergenu bude vyznačeno na jídelním lístku slovně, nebo číslem označující alergen. Pokud bude zvolené číselné značení, bude v blízkosti jídelního lístku seznam legislativně stanovených alergenů s označením čísla, které je přeneseno na jídelní lístek. Přítomnost alergenu bude přenesena z receptur a ingrediencí, které byly použity při výrobě jednotlivých pokrmů ve školní jídelně.  

 Rodičovská veřejnost bude informována na rodičovských schůzkách, metodický materiál bude dostatečně s předstihem umístěn na web školy tak, aby mohly být nejasnosti v uvádění alergenů včas odbornými pracovníky vysvětleny.  Nelze se při výrobě snídaní, přesnídávek, obědů, svačin  při počtu  50  strávníků  věnovat jednotlivcům se svoji přecitlivělostí na některý alergen. Školní stravování zajišťuje stravování dětí, žáků a studentů podle jednotlivých věkových kategorií a výživových požadavků. Nelze spojovat dietní stravování s přecitlivělostí na některý alergen.