Jídelníček

JÍDELNÍČEK

Týden od  28. 5. do 1.6 2018

 

Pondělí

Svačina

  1/4/7

Chléb,pomazánka tuňáková, hruška, mléko

 

Polévka

   1

Polévka Rajská s rýží

 

Hlavní jídlo

   1/7

Hrachová kaše strouhaná mrkev

 

Svačina

   1/7

Houska, Almette , paprika , čaj ,

 

 

 

Úterý

Svačina

 1/7

Vločková kaše se skořicí , banán, Caro

 

Polévka

  1/7

Polévka Brokolicová

 

Hlavní jídlo

   1/3/7

Dančí guláš , celozrnný knedlík , voda s citronem

 

Svačina

   1/7

Toust s ramou obložený zeleninou , rajče okurka ,salát ,čaj

 

 

 

Středa

Svačina

    1/7

Šlehaný tvaroh , hruška , kakao

 

Polévka

    1

Polévka Cizrnová 

 

Hlavní jídlo

    1

Bulgur zeleninový ,čaj

 

Svačina

   1/7

Chléb , lučina, okurka , čaj

 

 

 

Čtvrtek

Svačina

   1/3/7

Chléb, pomazánka vajíčková , pomeranč,mléko

 

Polévka

   1

 Polévka Pórková 

 

Hlavní jídlo

  4/7

Mahi mahi , šťouchané brambory, okurkový salát , sirup         

 

Svačina

    1/7

Dalamánek, pomazánkové máslo , cherry rajčátka, čaj

 

 

 

Pátek

Svačina

 1/7

Jogurt ovocný , jablko , kakao 

 

Polévka

 1/9

 Polévka kuřecí s kuskusem

 

Hlavní jídlo

  1/7

 Halušky se zelím a masem , mátový čaj

 

Svačina

  1

Pizza bulka, meloun vodní ,  čaj

 

 

















Týden od 4. 6. do 8. 6. 2018    

Pondělí

Svačina

    1/7

Chléb , pomazánka z avokáda ,jablko , mléko

 

Polévka

    1/7

Polévka Cibulová se sýrem

 

Hlavní jídlo

    1/7

Bramborový guláš s fazolemi , ledový čaj

 

Svačina

   1/7

Rohlík se sýrem , okurka, čaj

 

 

 

Úterý

Svačina

   1/7

Celozrnná bageta , máslo medové ,bluma , kakao

 

Polévka

   1

Polévka Čočková

 

Hlavní jídlo

  7  

Vepřové maso na pórku, kuskus , voda se sirupem

 

Svačina

  1/7

Hamburgerová bulka , pomazánka pažitková , paprika, čaj

 

 

 

Středa

Svačina

   1/7

Houska s pomazánka, drožďová , banán , mléko

 

Polévka

   1/7

Polévka Boršč

 

Hlavní jídlo

    1

Hovězí líčka v šípkové omáčce ,Brambory šťouchané , čaj

 

Svačina

  1/7

Chléb slunečnicový , lučina, ředkev, čaj

 

 

 

Čtvrtek

Svačina

  1/7/

 Cornflakes , hruška , mléko

 

Polévka

 1

Polévka Fazolová

 

Hlavní jídlo

  1/7/10

 Vepřový stroganov ,divoká rýže , voda s  citronem         

 

Svačina

   1/7

Celozrnná kaiserka, Almette, kedlubna, čaj

 

 

 

Pátek

Svačina

  1/7

Makový závin ,jahody ,  Caro

 

Polévka

  1

  Polévka kuřecí vývar s nudlemi

 

Hlavní jídlo

  1/4/7

Těstoviny se zeleninou a tuňákem , sirup

 

Svačina

  1/7

Croissant , rajče, čaj

 



 

 














ZMĚNA JÍDELNÍČKU VYHRAZENA

ALERGENY  V  POTRAVINÁCH 
Seznam potravinových alergenů , které podléhají legislativnímu označování dle směrnice 1169/11 EU 

1)Obiloviny obsahující lepek–nejedná se o celiakii -výrobky z nich                           

 2) Korýši a výrobky z nich - patří mezi potraviny ohrožující život 

 3) Vejce a výrobky z   nich - patří mezi potraviny ohrožující život  

 4) Ryby  a výrobky  z nich   

 5) Podzemnice olejná (arašídy) a výrobky z nich- patří mezi potraviny ohrožující život 

 6) Sójové boby (sója) a výrobky z nich  

 7) Mléko  a  výrobky  z  něj - patří mezi potraviny ohrožující život 

 8) Skořápkové  plody a výrobky z nich – jedná se o všechny druhy ořechů 

 9) Celer a výrobky z  něj   

10) Hořčice a  výrobky z ní  

 11) Sezamová semena (sezam) a výrobky z nich 

12) Oxid siřičitý a siřičitany v koncentracích vyšších než 10 mg, ml/kg, l, vyjádřeno SO2   

13) Vlčí bob (LUPINA) a výrobky z něj 

14) Měkkýši a výrobky z nich   

Označení nebalených potravin = zhotovených pokrmů  ve školních jídelnách  

Značení alergenů je pouze informační požadavek: Tato povinnost se týká všech výrobců potravin, všech článků veřejného stravování,  jako např. restaurací, jídelen, nemocnic, sociálních ústavů, prodejen, pekáren atd. Dne 13.12.2014 bude povinnost při nákupu potravinářských  výrobků nebo jídel ve veřejném stravování vyznačit u výrobku stanovený alergen, který obsahuje. Školním jídelnám se v tomto ohledu nechává prostor při aplikaci tohoto ustanovení, zejména s ohledem na charakter a druh konkrétního školského zařízení, kterého se označení přítomnosti alergenní složky týká. Zákonné ustanovení určuje vedoucím jídelen „ jasně a  zřetelně označit “,  není sice nijak blíže specifikováno, lze však obecně odvodit, že se jedná o takové označení, které bude strávníka dostatečně jasným způsobem informovat o tom, že je alergenní složka v potravině přítomna nebo že některá složka pochází z alergenu uvedeném ve zmíněném seznamu legislativně značených alergenů.  Školní jídelna je povinna označit vyrobený pokrm alergenní  složkou, ale nebude brát zřetel na jednotlivé přecitlivělosti strávníků. Tuto skutečnost si musí každý strávník sám uhlídat. Není možné se věnovat při výrobě jídel strávníkům s potravinovou alergií jednotlivě, takže případným žádostem nebude vyhověno. Jídelna má pouze funkci informační tak, jako každý výrobce potravin a pokrmů.   Označení přítomnosti alergenu bude vyznačeno na jídelním lístku slovně, nebo číslem označující alergen. Pokud bude zvolené číselné značení, bude v blízkosti jídelního lístku seznam legislativně stanovených alergenů s označením čísla, které je přeneseno na jídelní lístek. Přítomnost alergenu bude přenesena z receptur a ingrediencí, které byly použity při výrobě jednotlivých pokrmů ve školní jídelně.  

 Rodičovská veřejnost bude informována na rodičovských schůzkách, metodický materiál bude dostatečně s předstihem umístěn na web školy tak, aby mohly být nejasnosti v uvádění alergenů včas odbornými pracovníky vysvětleny.  Nelze se při výrobě snídaní, přesnídávek, obědů, svačin  při počtu  50  strávníků  věnovat jednotlivcům se svoji přecitlivělostí na některý alergen. Školní stravování zajišťuje stravování dětí, žáků a studentů podle jednotlivých věkových kategorií a výživových požadavků. Nelze spojovat dietní stravování s přecitlivělostí na některý alergen.