Jídelníček

 

 

JÍDELNÍ LÍSTEK 

 

Po celý den v nabídce pramenitá voda, voda se sirupem, čaj (jahoda, citron, lesní plody, pomeranč, šípkový)

 

Ovoce dle nabídky (jablko, hruška, hroznové víno, pomeranč, banán…)
   

 

Týden od 15. 1. do 19. 1. 2018

 

Pondělí

Svačina

 1/7/9   

Chléb, pomazánka z řapíkatého celeru, hruška, mléko

 

Polévka

  1/7

Polévka kapustová

 

Hlavní jídlo

   1/3/7 

Koprová omáčka, vařený brambor, vejce              

 

Svačina

1/7

Bageta, máslo se strouhanou mrkví, mrkev, čaj

 

 

 

Úterý

Svačina

1/3/7

Houska, pomazánka vajíčková, mandarinka ,Caro

 

Polévka

  1/3/9

Polévka slepičí s nudlemi

 

Hlavní jídlo

   1/3/7

Zapečené těstoviny s vepřovým masem, okurka, voda s citronem

 

Svačina

   1/7

Chléb, Lučina, okurka, čaj

 

 

 

Středa

Svačina

     1/7

Kaiserka, pomazánka tvarohová s pažitkou, banán, mléko

 

Polévka

    1

Polévka čočková

 

Hlavní jídlo

   1/3

Rozlítaný ptáček, rýže, sirup        

 

Svačina

   1/7

Houska, pomazánka česneková, paprika , čaj

 

 

 

Čtvrtek

Svačina

    1/7

Ovocný jogurt, pomeranč, mléko

 

Polévka

    1/9

Polévka celerová

 

Hlavní jídlo

    1/3/7

Vepřové maso pečené, bramborový knedlík, špenát, sirup         

 

Svačina

    1/7

Sedmizrnný rohlík, pomazánkové máslo, ředkev, čaj

 

 

 

Pátek

Svačina

    1/ 7

Vločková kaše se skořicí, jablko, kakao

 

Polévka

   1/9

 Polévka z jarní zeleniny

 

Hlavní jídlo

    1/7

Nudle s tvarohem, šťáva

 

Svačina

   1

Croissant, paprika, čaj

 































Týden od  8. 1. do 12. 1. 2017

 

Pondělí

Svačina

   1/7

Čokoládové kuličky, jablko, mléko

 

Polévka

  1/9

Polévka uřecí vývar s kuskusem

 

Hlavní jídlo

 1/3

Rajská omáčka, těstoviny, voda  s citronem

 

Svačina

   1/7

Chléb, pomazánkové máslo, rajče, čaj

 

 

 

Úterý

Svačina

 1/7

Houska, pomazánka drožďová, hroznové víno, Caro

 

Polévka

  1

Polévka fazolová

 

Hlavní jídlo

   1/3/7

Vepřové na paprice, celozrnný knedlík, vitamínový nápoj

 

Svačina

  1/7

Rohlík, Lučina, paprika, čaj

 

 

 

Středa

Svačina

   1/7

Celozrnná bagetka, medové máslo, banán, kakao

 

Polévka

   1

Polévka gulášová

 

Hlavní jídlo

   1

Krůtí nudličky na pórku, rýže, sirup

 

Svačina

 1/7

Toust, pomazánka sýrová, okurka, čaj

 

 

 

Čtvrtek

Svačina

 1/7

Vločková kaše s jablky, jablko, mléko

 

Polévka

  1

Polévka pórková

 

Hlavní jídlo

  7

Pečená krkovice, bramborová kaše, okurkový salát, bylinkový čaj               

 

Svačina

 1/7

Lámankový chléb, tvarohová pomazánka,mrkev, čaj

 

 

 

Pátek

Svačina

 1/7

Loupák, hruška, kakao

 

Polévka

 1

  Polévka cibulová

 

Hlavní jídlo

1/7

Krupicová kaše sypaná Grankem, mléko

 

Svačina

 1/3/7

Chléb, pomazánka vajíčková, rajče, čaj




























































ZMĚNA JÍDELNÍČKU VYHRAZENA


ALERGENY  V  POTRAVINÁCH 

Seznam potravinových alergenů , které podléhají legislativnímu označování dle směrnice 1169/11 EU 


1)Obiloviny obsahující lepek–nejedná se o celiakii -výrobky z nich                           

 2) Korýši a výrobky z nich - patří mezi potraviny ohrožující život 

 3) Vejce a výrobky z   nich - patří mezi potraviny ohrožující život  

 4) Ryby  a výrobky  z nich   

 5) Podzemnice olejná (arašídy) a výrobky z nich- patří mezi potraviny ohrožující život 

 6) Sójové boby (sója) a výrobky z nich  

 7) Mléko  a  výrobky  z  něj - patří mezi potraviny ohrožující život 

 8) Skořápkové  plody a výrobky z nich – jedná se o všechny druhy ořechů 

 9) Celer a výrobky z  něj   

10) Hořčice a  výrobky z ní  

 11) Sezamová semena (sezam) a výrobky z nich 

12) Oxid siřičitý a siřičitany v koncentracích vyšších než 10 mg, ml/kg, l, vyjádřeno SO2   

13) Vlčí bob (LUPINA) a výrobky z něj 

14) Měkkýši a výrobky z nich   

Označení nebalených potravin = zhotovených pokrmů  ve školních jídelnách  

Značení alergenů je pouze informační požadavek: Tato povinnost se týká všech výrobců potravin, všech článků veřejného stravování,  jako např. restaurací, jídelen, nemocnic, sociálních ústavů, prodejen, pekáren atd. Dne 13.12.2014 bude povinnost při nákupu potravinářských  výrobků nebo jídel ve veřejném stravování vyznačit u výrobku stanovený alergen, který obsahuje. Školním jídelnám se v tomto ohledu nechává prostor při aplikaci tohoto ustanovení, zejména s ohledem na charakter a druh konkrétního školského zařízení, kterého se označení přítomnosti alergenní složky týká. Zákonné ustanovení určuje vedoucím jídelen „ jasně a  zřetelně označit “,  není sice nijak blíže specifikováno, lze však obecně odvodit, že se jedná o takové označení, které bude strávníka dostatečně jasným způsobem informovat o tom, že je alergenní složka v potravině přítomna nebo že některá složka pochází z alergenu uvedeném ve zmíněném seznamu legislativně značených alergenů.  Školní jídelna je povinna označit vyrobený pokrm alergenní  složkou, ale nebude brát zřetel na jednotlivé přecitlivělosti strávníků. Tuto skutečnost si musí každý strávník sám uhlídat. Není možné se věnovat při výrobě jídel strávníkům s potravinovou alergií jednotlivě, takže případným žádostem nebude vyhověno. Jídelna má pouze funkci informační tak, jako každý výrobce potravin a pokrmů.   Označení přítomnosti alergenu bude vyznačeno na jídelním lístku slovně, nebo číslem označující alergen. Pokud bude zvolené číselné značení, bude v blízkosti jídelního lístku seznam legislativně stanovených alergenů s označením čísla, které je přeneseno na jídelní lístek. Přítomnost alergenu bude přenesena z receptur a ingrediencí, které byly použity při výrobě jednotlivých pokrmů ve školní jídelně.  

 Rodičovská veřejnost bude informována na rodičovských schůzkách, metodický materiál bude dostatečně s předstihem umístěn na web školy tak, aby mohly být nejasnosti v uvádění alergenů včas odbornými pracovníky vysvětleny.  Nelze se při výrobě snídaní, přesnídávek, obědů, svačin  při počtu  50  strávníků  věnovat jednotlivcům se svoji přecitlivělostí na některý alergen. Školní stravování zajišťuje stravování dětí, žáků a studentů podle jednotlivých věkových kategorií a výživových požadavků. Nelze spojovat dietní stravování s přecitlivělostí na některý alergen.